Juristen vinden het over het algemeen heerlijk een casus helemaal uit te pluizen en op juridische merites te beoordelen, waarna ze hun stellingname met verve verdedigen. De wederpartij krijgt nog wel eens de indruk dat er geen mens aan de andere kant zit. Klopt dat?

Het makkelijkste antwoord is uiteraard dat een jurist een mens is van vlees en bloed, met bijbehorende gevoelens. Toch kun je stellen dat een jurist over het algemeen meer in zijn hoofd zit dan in zijn gevoel. Herken je dat?

Hoofd of hart

Op de middelbare school word je al beloond met een diploma als je goed kunt leren. Een jurist leert tijdens de studie al in het eerste studiejaar logisch te redeneren vanuit wet- en regelgeving. Juristen zijn opgeleid om analytisch met hun hoofd bezig te zijn, een tweede natuur wat ze onbewust doen. En hun gevoel? Dat zullen ze in tijden van stress zeker uitschakelen. Er moeten targets gehaald worden, zaken voorbereid worden, hoge kwaliteit geleverd worden en klanten geholpen worden. Ze zetten zichzelf onderaan hun prioriteitenlijst. Althans, dat herken ik van velen om mij heen en ook van mijzelf.

Burn-out

Ik ben zelf jurist en door diezelfde zakelijke, rationele instelling ooit met een zware burn-out onderuit gegaan. Op dat moment van uitval was ik nog in de veronderstelling dat iemand mij er snel weer bovenop zou helpen, net als dat ik mijn klanten hielp bij een arbeidsrechtelijk probleem. Niets bleek minder waar te zijn; er was geen short cut naar herstel. Het bleek een lange, leerzame weg.

Het bleek dat ik zo ver van mijn gevoel af was geweest dat ik alle alarmbellen had genegeerd. Of in ieder geval zó had uitgelegd dat ik er niets mee hoefde te doen. Uiteindelijk is mijn systeem uit gegaan. Dat was heel pijnlijk en mijn omgeving, zeker op het werk, begreep er niets van. Ze dachten eerder nog dat ik het er na de geboorte van mijn derde kind lekker van nam. Niets was minder waar. Wat was het een nare periode.

Lessen

Wat ik daarvan geleerd heb? Na verschillende therapieën heb ik ervaren dat je effectiever hoofd en hart samen kunt inzetten. Als iets niet goed voelt dan bestaat er een mogelijkheid om te onderzoeken wat dan wél past in plaats van de situatie als vaststaand en onveranderlijk aan te nemen. Dat deed ik in het verleden. Nu ik me daar bewust van ben kan ik bewuste keuzes maken, keuzes waardoor ik dichter bij mezelf ben en daardoor meer kan genieten in het leven. Wie wil dat niet?! Mijn advies is dan ook om niet te lang in een situatie te blijven hangen waarvan je voelt dat die niet goed voor je is. Houd je zelf niet in gevangenschap door rationele overwegingen. Daar betaal jij uiteindelijk de prijs voor!

Mijn missie

In de loop der jaren ben ik coachopleidingen gaan volgen en ik coach nu andere vrouwen die klachten ondervinden van alle ballen in hun leven hoog houden. Niets zweverigs aan, wel een mooie ontwikkeling. Het is nu mijn missie om zo veel mogelijk andere juristen te helpen om zich bewust te worden hoe zij de dingen doen in hun leven, ze helpen keuzes te maken waar ze gelukkig van worden en die door hen in te laten slijpen in hun dagelijks leven. Onbewust bekwaam worden, noem je dat. Ken je dat fenomeen?

Ik ben de weg al gegaan, dus ik kan hem je wijzen. Je hoeft alleen de eerste stap maar te zetten.

Hoe kan ik jou helpen

In mijn 1-op-1 coaching en in mijn coachprogramma werk ik aan meer zelfbewustzijn en geef ik je inzicht hoe jij jouw leven kan leiden zoals jij dat het liefste zou willen. Gun het jezelf, investeer in jezelf en neem contact met me op als je meer informatie wilt. Het zal je gegarandeerd meer rust, persoonlijk succes en voldoening opleveren. Een cadeautje voor het leven.