We hebben best veel stress in ons werkzame leven. Bij de ene persoon is dat geen enkel probleem. Die zorgt voor genoeg ontspanning, waardoor er voldoende veerkracht is om te herstellen. De ander loopt langzaam leeg en ervaart geen veerkracht om de draaglast op te vangen.
Herken je dat bij collega’s?
Wanneer iemand veel stress heeft gaat die veelal in de overleefstand zonder dat zelf door te hebben. Het wordt als normaal ervaren en als een gegeven aangenomen. Zij past zich dan aan de situatie aan en merkt niet dat de druk te groot wordt en dat ze eigenlijk aan de bel moet trekken. Ze gaat juist steeds harder werken om het oude niveau van functioneren te halen en alle ballen in de lucht te houden. Ze is met het welzijn van een ander bezig in plaats met die van zichzelf.
Misschien weet ze het wel
Of ze heeft het misschien wel door, maar is bang voor de consequenties. Ze is bang te worden gezien als iemand die het niet aan kan. Dan zou zij falen in wat zij vindt te moeten kunnen presteren. Zij zet als het ware een masker op. Pas wanneer zij zich ziek moet melden, neemt zij de noodgedwongen rust. Maar dan is het te laat.
Wat kun jij doen?
Het is daarom belangrijk dat jij als leidinggevende of collega oplettend bent en in de gaten hebt wanneer iemand overbelast dreigt te raken.
Waar kun je overbelasting o.a. aan herkennen?
- Concentratieproblemen
- Slecht slapen
- Humeurig
- Cynisch gedrag vertonen
- Minder goed presteren
- Snel geëmotioneerd
- Vergeetachtig
- Conflicten met collega’s
- Pauzes overslaan
Help die collega door het bespreekbaar te maken.
Wat ik kan betekenen?
Ik heb de nodige vrouwen kunnen begeleiden die in die situatie waren beland door middel van een methode die werkt. Ik laat de vrouw reflecteren op wat ze doet, zodat ze inzicht krijgt en daarna bewuste keuzes kan maken. Want bewuste keuzes maken doet ze niet meer. Ze staat op de automatische piloot en zit volledig in haar hoofd. De signalen van haar lijf herkent ze niet of worden genegeerd. Ze begaat een doodlopende weg en ik help haar naar haar eigen pad terug te keren, zodat ze weer vitaal en duurzaam inzetbaar is.
Op https://sonjajansen.nl/coaching/ tref je meer informatie aan over mijn coaching. Deel dit bericht gerust met jouw netwerk. Wellicht herkent zij zichzelf hierin en kan ze zelf contact met me opnemen.