Is het bij jou niet snel goed genoeg?

Dan ben je waarschijnlijk een perfectionist. Ik zie dat terug bij veel van mijn klanten. Dat zijn mensen die uiteindelijk belanden in een situatie van burn-out. Brrr, dat moet je niet willen. Hoe kan je burn-out voorkomen?

Dat is niet makkelijk zo 1,2,3 te beantwoorden. Bij iedereen ligt de oorzaak namelijk ergens anders. Maar tegelijkertijd zie ik ook veel overeenkomsten. En dat is perfectionisme en de daarbij behorende straffende saboteur in het eigen hoofd, die steeds maar weer zegt “je bent niet goed genoeg!”.

Waar komt perfectionisme vandaan?

Iets heel goed of zelfs perfect willen doen komt in de basis voort uit angst. Om specifieker te zijn: je bent onbewust bang dat als iets niet goed genoeg is, JIJ niet goed genoeg bent. Onder perfectionisme ligt vaak de angst om te falen en die angst komt voort uit de angst dat je niet goed genoeg bent. Er zit angst om controle te verliezen en dus wil je de controle houden en daar komt perfectionisme uit voort. Wanneer we dus perfectie nastreven handelen we vanuit angst. Daar zit ook schaamte bij als je denkt dat het niet goed genoeg was wat je hebt gedaan. En dat vreet energie.

Hoe kun je het veranderen?

Dat is nog niet zo makkelijk. Je hebt deze manier ingezet in je leven en je weet niet goed hoe het anders zou kunnen.Je hebt daar dus echt een ander bij nodig. Ik turn belemmerende overtuigingen voor mijn klanten om in helpende overtuigingen en gedachten. Dat doe ik door middel van NLP. Het resultaat is dat je anders in het leven gaat staan en veel meer rust en vrijheid ervaart. En dan loopt de energie niet weg, maar ervaar je juist positieve energie.

Wil je er meer van weten? Mail me naar info@sonjajansen.nl en we plannen een gratis en vrijblijvend inzichtgesprek. Daarin gaan we een half uur sparren en geef ik je een tip hoe jij jouw doel kunt bereiken.

Hartelijke groet, Sonja Jansen (www.sonjajansen.nl)