Herken jij het fenomeen dat wanneer je lekker in je vel zit, je minder moeite hebt om je kwetsbaarheid te tonen? Wanneer je energieniveau echter laag is en je voelt dat je niet meer de kwaliteit kan leveren als voorheen, gaat er een ander soort kwetsbaarheid spelen. En dat ga je compenseren. Je zet een masker op en doet alsof er niets aan de hand is. Je ziet namelijk dat het bij anderen allemaal goed gaat. Je hoeft de berichten op social media maar te volgen en te geloven om dat ook zeker te weten: het gras is bij de buren écht groener.

Langzaamaan begint er een gevoel van schaamte voelbaar te worden. Daardoor zet je het masker nog wat vaster op. Want je moet er niet aan denken dat de buitenwereld ziet dat het niet helemaal top met je gaat, dat je kwetsbaar bent. Je weet eigenlijk dat je op dat moment niet goed genoeg bent. Althans jij denkt dat te weten. Maar let op, die gedachte zit alleen in jouw hoofd!

Het masker is eenmaal opgezet en het is dan heel lastig dat weer af te zetten. Ook als jij je realiseert dat het masker steeds zwaarder gaat wegen. Maar hoe lang houd je dit nog vol?

Als coach heb ik vele vrouwen mogen coachen die te lang zijn doorgegaan. Ze konden steeds slechter presteren, waardoor het ook steeds meer energie kostte. Het plezier ging er langzaam uit en het lontje werd steeds korter. Toch moesten ze door. Ze ontkenden door een masker op te zetten zowel naar zichzelf als naar anderen wat er eigenlijk diep van binnen speelde. De leuke dingen waar ze voorheen energie van kregen waren allang geschrapt uit de agenda onder het motto Geen tijd voor! Herken je hier iets van?

Mag ik je 5 belangrijke tips/vragen voorleggen?

  1. Kom nu in actie!
  2. Erken voor jezelf dat je in een negatieve spiraal zit. Dat dit niet is hoe je het nog 3 jaar volhoudt. Toon die kwetsbaarheid op zijn minst tegenover jezelf, misschien ook nog aan een dierbare of een coach.
  3. Omschrijf wat het precies allemaal is dat jou precies kwetsbaar maakt en in de negatieve spiraal heeft doen belanden.
  4. Wat heb je de afgelopen periode geprobeerd om het vlot te trekken, maar heeft niet of onvoldoende gewerkt?
  5. Wat heb jij nodig om weer in je kracht te komen en zowel privé als met je business weer een positieve flow te ervaren?

Jij bent de enige die écht weet wat jou beweegt. Wees je eigen beste vriendin en luister naar haar! Wat zegt ze? Wil je het met me delen?

Dit is de tweede blog uit een reeks van 5. Wil je dan andere blogs ook in je mailbox? Schrijf je dan hier in.

Hartelijke groet, Sonja