Manifest: hoe je never nooit burn-out raakt

Als ervaringsdeskundige én als coach gespecialiseerd in het begeleiden bij klachten van burn-out bij vrouwen, weet ik dat mensen die de lat hoog hebben liggen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en erg loyaal zijn een groot risico lopen burn-out te raken. Wanneer iemand te lang in een situatie zit waar die persoon geen energie van krijgt, dan loopt die heel langzaam leeg. Ik heb een effectieve methode ontwikkeld om te herstellen van burn-out, maar die methode kan ook gebruikt worden om burn-out te voorkomen. En ziekteverzuim voorkomen is iets wat een hoge prioriteit heeft.

Ik heb mijn gedachtegoed over voorkomen of herstel van burn-out in dit manifest vastgelegd. Het kent de volgende belangrijke onderdelen:

  • Bewustwording
  • Gedachten zijn bepalend
  • Overtuigingen bepalen jouw gedrag
  • Leef niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen
  • Jij bent goed zoals je bent
  • Neem jouw ruimte
  • Kies voor jezelf en geniet!

BEWUSTWORDING

In onze westerse maatschappij rennen we maar door. De druk is hoog en de adrenaline giert door ons lijf. Als je dat op regelmatige basis normaal gaat vinden ben je, zonder dat je het door hebt op de verkeerde weg. Door dagelijks in te tunen op hoe het met je gaat creëer je bewustwording en pas dan kun je daarop jouw keuzes afstemmen. Bewustwording is daarom de eerste stap naar voorkoming of herstel van burn-out.

GEDACHTEN ZIJN BEPALEND

De gedachte die jij hebt, bepaalt jouw gevoel op dat moment. Dat zijn we ons lang niet altijd bewust. Aangezien jij jouw gedachten kunt sturen, kun je dus ook sturen hoe jij je voelt. Wanneer jij een negatieve gedachte omturnt in een positieve ervaar je de werking al direct. Het helpt bijvoorbeeld als jij écht kunt denken dat je altijd een keuze hebt. Al een fractie veranderen van je gedachten kan zorgen voor een enorme verandering in je hele leefomstandigheden

OVERTUIGINGEN BEPALEN JOUW GEDRAG

Overtuigingen liggen onder het gedrag dat iemand vertoont. Vaak zijn die niet kristalhelder. Als een overtuiging negatief is wordt je daardoor belemmerd. Bijvoorbeeld de gedachte dat jij altijd voor een ander klaar moet staan, of de gedachte dat je niets voorstelt zal jou altijd klein houden. Je mag dan niet jezelf op 1 zetten of jouw volle ruimte innemen in de wereld. Je kunt je volle potentie leven als jij jezelf ook écht die ruimte gunt en weet dat je goed bent zoals je bent.

LEEF NIET VANUIT ANGST MAAR VANUIT VERTROUWEN

Angst doet je schuilen in jouw holletje. En wanneer kom je daar dan nog uit? Je blijft zitten waar je zit in een relatie of baan, terwijl je tegen jezelf zegt: “ik weet wat ik heb maar niet wat ik krijg” of “wie zit er nou op mij te wachten?”. Dat weerhoudt je om nieuwsgierig te zijn welke stap je in jouw leven zou kunnen zetten richting een leven zoals jij dat graag zou willen leven. Angsten zijn verhalen waar je een negatieve betekenis aan hebt gegeven. Jij bent de initiator hierin, dat betekent dat jij deze verhalen ook kunt veranderen.

JE BENT GOED ZOALS JE BENT

Dat is de overtuiging die ik iedereen wens. Gewoon omdat het waar is, maar dat je zelf misschien nog moet gaan geloven. Het geeft je in ieder geval alle ruimte om opnieuw keuzes te maken in jouw leven.

NEEM JOUW RUIMTE

Iedereen is hier op de wereld gekomen om diens leven te leven. Jij mag dan ook jouw ruimte innemen want jij hebt de wereld iets te brengen. En zie dat niet te groot. Wat heb jij in jouw omgeving te brengen? Jij bent waardevol, voel je dat ook zo?

KIES VOOR JEZELF EN GENIET!

Jij bent de enige die weet wat jij nodig hebt. Gun jezelf dat dan ook, zodat jij de beste versie van jezelf kunt zijn. Leef vanuit compassie, ook voor jezelf. Creëer jouw droomleven en geniet er van. Je zult een inspiratiebron voor anderen zijn.

MIJN STATEMENT IS…

Als je aan deze onderdelen aandacht besteed zul je never nooit burn-out raken!

Sonja Jansen, burn-out coach