Veel ambitieuze werkende vrouwen ervaren dat ze alle ballen hoog houden: werk, privé, vrienden, familie en ga zo maar door. Ben jij ook zo’n werkende vrouw? Dan is deze blog voor jou.

Als goed opgeleide vrouw, en moeder met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, zat ik er weleens helemaal doorheen. Ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Niet altijd even leuk om te erkennen, als ik heel eerlijk ben. Maar wel nodig. Want met doordrukken en doorgaan help je jezelf niet. Met bewustwording wel.

Rationeel denken

In onze westerse wereld zijn we gewend om heel rationeel te denken. Daardoor heb je soms niet eens in de gaten dat je de signalen van jouw lijf niet meer herkent. Veelvuldig moe zijn, ook na een goede nachtrust, regelmatig geïrriteerd reageren, je niet meer goed kunnen concentreren zijn voorbeelden van signalen waarmee je lijf jou iets wil zeggen. Luister je daar níet naar, dan betaal je vroeg of laat de prijs. Zo ben ik ooit in een burn-out terecht gekomen en kon toen zelfs van de leuke dingen in mijn leven niet meer echt genieten. Zo ver moet je het niet laten komen, weet ik nu.

Hoe komt het toch dat de signalen van het lijf niet doordringen tot het hoofd?

Met een metafoor is dat het beste duidelijk te maken. Ik was aan het watertrappelen, probeerde mijn hoofd boven water te houden en stond in de overleefstand. Dan ben je helemaal niet in staat om om je heen te kijken en te zien of er ergens een zandbank is waar je even uit kunt rusten.

Het gekke is, dat ik zelf eigenlijk niet eens door had dat ik in overleefstand stond. Ik dacht zelf dat het erbij hoorde in een periode van jonge kinderen, dat het vanzelf wel weer beter zou worden. Ook opmerkingen van dierbaren om me heen drongen niet tot me door. Ik was immers bezig met overleven. Misschien raakte ik zelfs wel geïrriteerd door goedbedoelde opmerkingen van mijn intimi, die zorgzaam probeerden te zijn voor mij. Vraag het voor de grap eens aan jouw gezinsleden, zus of een goede vriendin hoe zij vinden dat je ervoor staat. Sta dan wel open voor het antwoord en vraag door op wat ze zeggen. Vraag naar voorbeelden en ga vooral niet in de verdediging, maar bedank voor de feedback.

Bewustwording

Het begin van de oplossing zit hem namelijk in bewustwording, heb ik wel gemerkt na een geslaagd coachtraject. Jaren later ben ik zelf ook coach geworden en ik zie het nu ook terug bij mijn coachees. Wanneer jij je namelijk bewust bent van je situatie, kun je ook beslissen het anders te gaan doen. Maar hoe krijg je die bewustwording? Begin eens met jezelf de volgende vragen te stellen en neem eventuele feedback van je dierbaren serieus mee in de overweging:

  1. Wat wil ik echt niet meer? Wat kan ik niet nog jaren volhouden?
  2. Wat wil ik daarvoor in de plaats stellen?
  3. Waarom doe ik dat al niet gewoon? Het antwoord op vraag 3 is essentieel. Dat houdt je namelijk in de situatie waar je nu bent en waarvan je weet dat je dat niet wilt of dat je er zelfs (op termijn) ziek van wordt.

Food for thought. Even lekker hierover sudderen de komende tijd en jouw antwoorden komen vanzelf.

Liefs, Sonja

P.S. ik heb een ebook geschreven waarin ik vertel over hoe een burn-out mijn leven positief veranderde. Ik stel jou als lezer ook vragen, zodat jij ook aan het denken wordt gezet. Download het en kijk welke inzichten jij er voor jezelf uit haalt: https://sonjajansen.nl/gratis.

Veel leesplezier!