Hoe is het met jouw vitaliteit gesteld, ben jij een vitale vrouw? Misschien vraag jij je wel af wat je onder vitaliteit kunt verstaan. Bij die term denk ik aan concentratie, de balans tussen werk en privé, energieniveau en hoe ga jij met stress om? Maar ook hoe slaap je en wat is jouw geluksgevoel in deze fase van je leven? Kun je daar een eerlijk antwoord op geven? En hoe slaat dan de meter voor jou uit? Staat het stoplicht op groen, oranje of rood?

Goede performance is essentieel
Hoe blijf of word jij vitaal? Want juist als ondernemer is het essentieel een goede performance te kunnen blijven bieden. Jij bent (een belangrijk deel van) jouw bedrijf. Je streeft naar een krachtige, energieke en professionele uitstraling waar klanten op aanhaken. Je hebt immers een goede naam hoog te houden. Het heeft lang geduurd die goede naam te krijgen en je moet er niet aan denken dat je die kwijtraakt. Ken je dergelijke gedachten?

Twijfel steekt de kop op
Maar tegelijkertijd weet je …. je bent zo druk en te vaak niet energiek. Je begon met ondernemen omdat je graag vrijheid wilde ervaren, doen waar jij goed in bent op een manier die jou aanspreekt. Maar wat staat jou op dit moment in de weg om het ook echt zo te ervaren? Hoe ga je dit vlot trekken? En wat als dat vlot trekken niet lukt?
Je moet er niet aan denken dat je uit gaat vallen, dat je echt overspannen of burn-out raakt. Hoe moet dat dan met jouw bedrijf? En heb je dan wel inkomen?

Angstbeelden
Vaak genoeg hoor ik van onderneemsters dat ze ofwel geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) hebben of dat psychische klachten zijn uitgesloten, doordat ze dergelijke klachten in het verleden hadden. En dan voel je je als ondernemer heel erg kwetsbaar. Je hebt dan geen vangnet. Perfectionisme en spanning steken nog heftiger de kop op aangezien de druk hoger wordt.

Wat kan jou nu helpen? Ik weet wat belangrijk is om jouw vitaliteit te verhogen. Ik deel graag 3 belangrijke tips, waardoor jij inzichten gaat krijgen hoe jij op de been kunt blijven:

  1. Reflecteer

Neem de tijd om stil te staan bij de volgende vragen: Wat versta ik onder vitaliteit? Hoe is het met mijn vitaliteit op dit moment gesteld? Is dat voldoende om mijn levensdoel als vrouw en ondernemer te bereiken? Wat ontbreekt er voor mij om te ondernemen vanuit passie, energie en flow?

  1. Voel

Voel wat die antwoorden bij het reflecteren met jou doen. Hoe voel jij je als je die conclusie trekt? Wat belemmert jou om je droom als vrouw zowel privé als in je business te verwezenlijken? Hoe zou het voor je zijn als jij je vitaal zou voelen? Wat zou het betekenen voor jou als mens én wat voor je business?

  1. Kies

Welke keuze zou jij nu moeten maken om een eerste stap te zetten richting meer vitaliteit? Wat is de eerste stap die jij zet vandaag, volgende week én volgende maand?

Gun jezelf een vitaal leven en zet die stap. Gewoon doen!

Dit is een blog uit een reeks van 5. Wil je de andere ook ontvangen in jouw mailbox? Schrijf je dan hier in.

Hartelijke groet, Sonja