Iedereen heeft andere mensen die hem of haar inspireren. Met bewondering kijk ik bijvoorbeeld naar Oprah Winfrey of Michelle Obama. Zij inspireren mij als vrouw. Ik heb met veel bewondering en plezier het interview van hen samen gezien. Wat zijn dat allebei krachtige vrouwen! Ze spreken over issues die andere vrouwen herkennen, zoals het voldoen aan verwachtingen van anderen en hoe je daarin jezelf verliest.

Krachtige vrouwen als rolmodel

Recent gaf Oprah een indrukwekkende speech op de Golden Globes. Daardoor wordt mijn hart als vrouw en vertrouwenspersoon geraakt. Wat zij zegt klopt voor mij. En ik vind het bewonderenswaardig dat zij haar positie gebruikt om zich uit te spreken en op die manier iets in beweging zet. Dat is in het verleden nodig gebleken om verandering te bewerkstelligen.

Spreken vergt moed

De wereld is sinds de #metoo-beweging veranderd. Dat is wel pas tot stand gekomen doordat vrouwen de moed hadden zich uit te spreken. En dat is niet makkelijk. Zeker niet als je iets jaren geleden als geheim voor jezelf had bestempeld. Wauw, wat een moed heeft dat gevergd om je zo openlijk uit te spreken.

En dan zijn er genoeg mensen, waaronder ook vrouwen, die negatief reageren. Moet dat nou nog na zo vele jaren de vuile was buiten hangen? Dames, laten we andere vrouwen, die nare ervaringen hebben, steunen en niet wegzetten. Ze hebben namelijk een grote hobbel genomen om hun verhaal te doen. Pijn en schaamte, maar ook de angst niet geloofd te zullen worden zaten hen in de weg. En toch hebben zij de stap gezet en dat verdient applaus.

De wereld is veranderd en er zal nooit meer hetzelfde naar grensoverschrijdend gedrag gekeken worden. Ja, je mag je grens aangeven. En ja, je mag verwachten dat je grens wordt gerespecteerd. Laten we wat sensitiever naar elkaar zijn, dat maakt de wereld een stuk vriendelijker en prettiger om in te leven.

Inspiratie werkt als een olievlek

Wanneer een ander iets doet kan dat jou inspireren. Je weet dat het anders kan, want je ziet het de ander doen. Je voelt je gesteund in het zetten van nieuwe stappen, want het lukt de ander ook, dus waarom jou niet?! Om te veranderen zul je echter wel zelf moed moeten durven tonen en die eerste stap moeten zetten. Ook als dat eng is. Buiten je comfortzone en op het gevaar af dat anderen er iets van vinden. Maar als je niet probeert wat jij voelt dat je graag wilt, dan verander je nooit. Van proberen kun je leren en falen bestaat niet. Leren van ervaringen wel.

Verlangens blijven

Voor wie ben jij een rolmodel? Denk niet dat jij dat niet bent, want mensen in jouw omgeving kijken naar je. Collega’s, vriendinnen, je kinderen of partner. Er zijn dingen die jij zo gemakkelijk doet dat jij het normaal vindt. Het gaat je makkelijk af en bent er succesvol in. Anderen zien dat, geloof me, en het inspireert ze.

Heb jij bewondering voor iemand in je omgeving? Laat het die persoon weten. Dat zal diens hart zeker verwarmen.

Maar ieder rolmodel heeft tegelijkertijd ook verlangens en wil dingen in haar leven anders doen. Heb jij dat ook? En lukt dat niet alleen? Is je goede voornemen van vorig jaar vervaagd? En dreigt dat dit jaar ook te gebeuren?

Je hoeft het niet alleen te doen

Laat mij jou ook inspireren. Andere vrouwen zijn je al voorgegaan. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Samen is het namelijk makkelijker.

Ik geef binnenkort een workshop, waarin ik vrouwen ga helpen met mijn methodiek om de eerste stap te zetten naar hun verlangen, zodat ze met meer plezier en persoonlijke vrijheid kunnen leven. Dit keer gaat het je gegarandeerd lukken. Interesse?

Kom op 15 februari naar mijn workshop voor vrouwen in Amersfoort: In de lead naar verandering in 2018!

Klik hier voor meer informatie, want jij kunt daarbij zijn. Gaan wij elkaar ontmoeten?