Herken je dit? Je bent super druk en ambitieus, maar er knaagt ook iets. Je weet niet precies wat het is, maar het komt wel steeds terug. Is dit de weg waarop je nog 30 jaar door wilt gaan, vraag jij je af. Maar hoe zou je het anders kunnen doen? Je weet heel goed waar jij beter en geslaagder in zou willen zijn. Het lijkt bij anderen zo makkelijk te gaan.

Denken vanuit wat er niet is

Deze manier van denken van wat er niet is in jouw leven of wat jij (nog) niet hebt bereikt  geeft een heel onaangenaam gevoel. Het leven lijkt zo maakbaar, dus als het niet voldoende succesvol is heb jij daar misschien wel een aandeel in. Heb jij iets niet goed gedaan. Herken je die gedachte en dat gevoel? Dat is een heel naar gevoel. Misschien voel je er zelfs wel iets van schaamte bij. Dan wordt het ook nog eens lastig je gedachten te delen met anderen. Het gevolg is dat het in jouw hoofd blijft malen.

Denken vanuit dankbaarheid

Beter is het om het op een andere manier te bekijken. We nemen bepaalde dingen in ons leven veel te veel voor lief. Moet jij je bijvoorbeeld zorgen maken of je vanavond wel een dak boven je hoofd hebt? Of dat je te eten zult hebben vandaag? Of er mensen zijn die van je houden? Waarschijnlijk is jouw  antwoord NEE. Gek eigenlijk dat we ons dat veel te weinig realiseren. Als jij je dat bewust bent en daarvoor dankbaar bent zul je namelijk een heel warm gevoel krijgen. En dat in tegenstelling tot het nare gevoel als je denkt vanuit wat er níet is.

Gedachten bepalen gevoel

Weet jij dat jij jouw gevoel door jouw gedachten wordt bepaald? Dan kun je dus ook door gedachten meer geluk ervaren. Even een voorbeeld: stel, je ziet een man met een hond jou tegemoet lopen. Als je bedenkt dat de hond wel hele groot is en je zou kunnen bijten dan voel je je spieren spannen en je hart sneller gaan kloppen. Je voelt je angstig. Als je bedenkt dat de hond aan de lijn zit, de baas heel veel van de hond houdt en je kijkt wat er leuk is aan de hond, dan voel je nieuwsgierigheid en misschien wel affectie.

Denk jezelf dus wat gelukkiger. Bedenk iedere avond voordat je gaat slapen drie dingen waar jij die dag dankbaar voor bent. Dan ga je vast en zeker slapen met een heerlijk gelukzalig gevoel.